Home // Exposities // vast: Opgeraapt Opgevist Uitgehakt // wolharige mammoet

wolharige mammoet

Mammuthus primigenius
Deze schedel en stoottanden van wolharige mammoet is opgezogen door een zandzuiger in de uiterwaarden van de Maas (Gewande, Noord-Brabant). Momenteel is deze schedel te zien in de de tentoonstelling Opgeraapt Opgevist Uitgehakt in het museum.De wolharige mammoet (Mammuthus primigenius) is de bekendste mammoetsoort. Dit dier leefde van het Laat Pleistoceen (120.000 tot 10.000 jaar geleden) tot in het Holoceen, waarin hij ongeveer 3000 tot 4000 jaar geleden uitstierf. Dus in de tijd dat de eerste piramiden in het Oude Egypte werden gebouwd liepen er nog mammoeten rond op Wrangel Eiland in Oost-Siberië! Het Pleistoceen was een periode waarin ijstijden en perioden met een gematigd klimaat elkaar afwisselden. Over de koude toendra-steppen in het noordelijk deel van Europa, Azië en Noord-Amerika trokken de mammoetkuddes rond over de uitgestrekte grasvelden van de zogenaamde mammoetsteppen. In Nederland en in de Noordzee worden veel fossielen van de wolharige mammoet gevonden.

De mammoetschildering van Hans Brinkerink  in de mammoethal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. [foto: Jaap van Leeuwen].

Het is ruim twee eeuwen geleden dat Johann Friedrich Blumenbach (1752-1840) de wolharige mammoet beschreef en hem een wetenschappelijke naam gaf. 

Hij herkende de fossiele botten als resten van een uitgestorven soort olifant: Elephas primigenius, de eerstgeboren olifant. Later kwamen onderzoekers tot het inzicht dat de wolharige mammoet tot een aparte groep behoorde die Mammuthus genoemd wordt.

De mammoet in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (QuickTimemovie)