Home // Het museum // Nieuws // Sabeltandkatkaak in het nieuws

Discussie ouderdom sabeltandkatkaak ten einde

[24 oktober 2017]  De onderkaak van een sabeltandkat (Homotherium latidens) die in 2000 werd opgevist uit de Noordzee - een van de topstukken uit onze fossielencollectie - is in het nieuws. Diepgaande analyse van het aDNA uit de kaak stelt nu onomstotelijk vast dat het kaakbot slechts 28.000 jaar oud is. Die ouderdom (eerder met 14C gedateerd) werd door kenners betwist omdat de alle andere Homotherium-fossielen uit Europa en Azië 300.000 jaar oud zijn. 

Sabeltandkatten kwamen dus veel langer in Europa voor dan voor mogelijk gehouden werd.

De resultaten van dit onderzoek, waaraan ook oud NMR-directeur Jelle Reumer meewerkte, werden 19 oktober 2017 gepubliceerd in het vakblad Current Biology.

Door het aDNA van de Euraziatische sabeltandkat (H. latidens) met het erfelijk materiaal van de Amerikaanse sabeltandkat (H. serum) te vergelijken, kwam aan het licht dat ze allebei tot dezelfde soort behoren. Kortom: er is flink aan de sabettandkatstamboom geschud. 

Wie het unieke fossiel wil bekijken, kan terecht in de tentoonstelling Opgeraapt Opgevist Uitgehakt.

De onderkaak van Homotherium latidens die in 2000 werd opgevist uit de Noordzee; collectie Natuurhistorisch Museum Rotterdam, NMR 9991-001695.